Viisi askelta sinulle sopivien kiikarien löytämiseen

2021-05-28
Kuva: Therese Asplund

Olitpa sitten kävelyllä metsässä, metsästämässä, purjehtimassa tai ehkä eksoottisella safarilla, Focus Sport Opticsilla on malli, joka sopii sinulle ja sinun aktiivisuus tasollesi - takuuvarmasti! Oikeisiin tarpeisiin sopivan kiikarin valitseminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Anna meidän ohjata sinut läpi kiikarien viidakon.

1. Mitkä ovat tarpeesi?

Tärkeintä on miettiä, mitkä ovat tarpeesi. Onko se luonnon katselu päiväretkellä, lintujen tarkkailu, metsästäminen tai merellä navigointi? Muista, että parhaat kiikarit ovat ne, jotka sinulla oikeasti ovat mukana. Toisin sanoen, älä osta kiikaria, joka tuntuu liian suurelta ja painavalta sinun tarkoitukseesi. Muuten on olemassa vaara, että ne jäävät kotiin.

2. Mikä kiikarimalli ja koko sopii sinulle??

Kiikarimallit voidaan jakaa kolmeen luokkaan niiden etuinssin halkaisijan koon mukaan: kompakti, keskikokoinen ja täysikokoinen kiikari.

Kompaktit kiikarit

Linssin halkaisija välillä 18–28 mm. Pienet, kevyet kiikarit, jotka ovat aina mukanasi - taskussa tai vyölle ripustettuna. Kompaktit kiikarit ovat parhaat, jos aiot käyttää niitä lyhyitä aikoja päivällä.

Keskikokoiset kiikarit

Linssin halkaisija välillä 30–50 mm, usein täydellinen tasapaino kirkkauden, vakauden ja painon välillä. Nämä kiikarit ovat helppokäyttöisiä ja sopivat useimpiin käyttötarkoituksiin, kuten metsästykseen, lintujen tarkkailuun ja luontoretkiin.

Täysikokoiset kiikarit

Linssin halkaisija on suurempi kuin 50 mm. Nämä kiikarit tarjoavat vakaan, yksityiskohtaisen ja uskomattoman kirkkaan kuvan - täydelliset, kun sinun täytyy katsoa jotain pitkään. Meillä on myös malleja, joilla on erittäin korkea suurennus, jonka avulla pääset todella lähelle kohdetta. Suuret kiikarit ovat tietysti myös raskaampia ja jos haluat käyttää niitä pidempään, kannattaa niitä käyttää jalustalla. Kokonsa vuoksi nämä kiikarit pysyvät usein paikallaan veneessä, autossa tai hytissä.

3. Mikä on oikea suurennusteho?

Kun olet päättänyt haluamasi etulinssin halkaisijan koon, on aika katsoa suurennusta. Pienempi suurennus tarkoittaa, että kiikarit ovat kirkkaammat ja niillä on suurempi näkökenttä, mikä helpottaa kohteen löytämistä ja seuraamista. Lisäksi niitä on helpompi pitää vakaana, jotta näet kuvan selkeämmin. Jos istut keinuvassa veneessä tai lähdet vilkkaalle kävelylle ja olet todennäköisesti hieman hengästynyt kiikariasi käyttäessäsi, on huomattava etu, että kiikarilla on pienemmän tason suurennusteho.

Suuremmalla suurennuksella pääset lähemmäksi kohdetta, mikä on tietenkin tärkeää esimerkiksi lintujen tarkkailuun. Mutta kapeampi näkökenttä vaikeuttaa kohteen paikallistamista ja kiikarin pitämistä vakaana. Suurempi suurennus tarkoittaa myös yleensä heikompaa suoritusta matalammassa valaistuksessa.

  • 6–7-kertaisesta suurennuksesta on helppo pitää kiinni, se on vakaa ja antaa kirkkaan kuvan. Se soveltuu hyvin meri- ja yleiskäyttöön.

  • 8–9-kertainen suurennus soveltuu hyvin yleiskäyttöön, metsästykseen ja lintujen tarkkailuun.

  • 10-kertaista suurennusta suositellaan lintujen tarkkailuun tai kaukaa katseluun, kuten esimerkiksi vuorilla.

4. Mikä prismatyyppi minun kannattaisi valita?

Kiikareissa käytetään kahta perusprismarakennetta:

Porro-prismat

Porro-prismat ovat klassinen kiikarimalli, jonka tunnistaa sen W-muotoisesta ulkoasusta. Näille malleille on ominaista suuri näkökenttä ja hyvä kolmiulotteinen kuva. Niiden valmistus on halvempaa, mikä tekee niistä kohtuuhintaisia. Ne ovat kuitenkin suurempia ja raskaampia kuin kattoprismakiikarit

Kattoprismat

Kattoprismat ovat H-muotoisia. Ne ovat pienempiä, kevyempiä ja niistä on helpompi pitää kiinni kuin porro-prismakiikareista. Niiden lineaarinen valonsiirto mahdollistaa optimaalisen kirkkauden. Tämä erityinen muotoilu on myös syy siihen, miksi kattoprismakiikarit ovat tyypillisesti kalliimpia kuin porro-prismakiikarit. Muista, että mitä edistyneemmän heijastamattoman pinnoitteen valitset, sitä terävämpi, kirkkaampi ja elävämpi kuva on.


5. Millainen takuu kiikareilla on?

Valmistajan takuun ansiosta kiikareiden vaihtaminen on paljon helpompaa, jos ne vahingoittuvat. Focus Sport Optics -kiikareilla on 5 vuoden takuu. Focus Sport Optics -kiikarin ostaminen on tae siitä, että saat laadukkaan tuotteen, jolla on paras mahdollinen vastine rahalle ja laajat takuut.

Pidä huolta kiikaristasi ja puhdista ne oikeilla välineillä: esim. puhallusharja, puhdistusliina tai erityinen puhdistussumutin, joka voi olla tarpeen rasvan tai lian liuottamiseksi. Sopivia tuotteita on saatavana hyvin varustetuista kamerakaupoista ja optikoilta.

Takuuta ei sovelleta silloin, kun kiikareita on käsitelty huolimattomasti, esimerkiksi pudotettu korkeammalta kuin seisomakorkeudelta tai altistamalla niitä kovakouraiselle käsittelylle.

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon viimeisimmistä tuoteuutuuksista, inspiraatioista ja erikoistarjouksista.