Lisää tuotteet ostoskoriin ennen siirtymistäsi kassalle

Valokuvaus
Video

Mitä Ilford Photo -valokuvapaperissa kannattaa huomioida?

Kuvat: Tomas Wikers | @tomaswikers

 

Ilford Photo tarjoaa laajan valikoiman mustavalkoista valokuvapaperia. Kaikilla papereilla on erilaiset ominaisuudet ja tarkoitukset. Tässä oppaassa käydään läpi terminologia ja käytettävissä olevat vaihtoehdot, joiden avulla voit valita täydellisen paperin pimiötulostukseen.

 

Mitä sinun tarvitsee tietää valokuvapaperista?

Paperipohjat
Suurin osa Ilfordin papereista kattaa kaksi eri pohjatyyppiä. Hartsipinnoitettu (RC) ja kuitupohjainen (FB). RC-paperi on suljettu polyeteenikerrosten väliin ja sen päällä on emulsio sekä "superpinnoite". Tämä tekee niistä tyypillisesti kestävämpiä ja siten nopeampia ja helpompia käsitellä painatusprosessin aikana. FB-paperin paperipohjaan on levitetty bariumsulfaattikerros, joka on päällystetty emulsiopaperilla. Näillä papereilla on käsintehty ulkoasu ja tuntuma sekä enemmän painoa, minkä ansiosta tulosteet ovat erittäin laadukkaita ja niissä on syvät mustat sävyt, jotka saavat tulosteet näyttämään täyteläisemmiltä ja lisäävät syvyyttä.

Paperilaatu
Ilford Multigrade -paperit ovat muuttuvakontrastisia papereita, jotka on suunniteltu käytettäväksi yhdessä Multigrade suodattimien tai väripäällä varustetun suurennuslaitteen kanssa. Tällä tavalla negatiivien kontrastin koko vaihteluväli (00 pehmeästä 5 kovaan) voidaan saavuttaa. Jos Ilford Multigrade -muuttuvakontrastista paperia käytetään ilman filttereitä, se vastaa noin luokkaa 2-3. Kiinteälaatuiset paperit on suunniteltu käytettäväksi ilman suojia, jolloin vältytään suojapakettien hankkimisesta aiheutuvilta lisäkustannuksilta. Luokitellut paperit olivat perinteisesti hyvin suosittuja, mutta ne on suurelta osin korvattu muuttuvakontrastisilla papereilla. Näin ollen ILFORDin valikoimaan kuuluvat vain luokka-asteet 2 ja 3.

Paperirullat
Valokuvapaperirullat valmistetaan siten, että emulsiopuolen käämitys on sisään- tai ulospäin. Yleensä enintään 50,8 cm:n levyisillä rullilla emulsio on ulospäin (EO), kun taas leveämmillä rullilla emulsio on yleensä sisäänpäin (EI).

Paperin pinta
Paperin pinta vaikuttaa osaltaan tulosteen lopulliseen ulkoasuun ja tuntumaan.

Kiiltävä: sileä pinta, joka voi lisätä kontrastia ja saada mustat korostumaan ja valkoiset loistamaan kirkkaina.
Helmi: hienovarainen helmiäismainen viimeistely, joka auttaa kuvia näyttämään teräviltä, kirkkailta ja se lisää syvyyttä.
Satiini: sileä pinta ilman helmiäisen kiiltoa, mutta enemmän kontrastia.
Hohto: tasainen, hienovarainen kiilto, joka ei heikennä kuvaa.
Matta: sileä, puhdas ja luonnollisen näköinen pinta ilman kiiltoa. Täydellinen valaistusolosuhteissa, joissa heijastukset voivat vaikuttaa katselukokemukseen.
Puolimatta: sileä ja luonnollisen näköinen pinta, jolla on samanlaiset ominaisuudet kuin useimmilla mattapinnoilla.

Kuvan sävy
Monissa Ilfordin papereissa on sävyvalikoima, joka kattaa viileät, neutraalit ja lämpimät sävyt. Kuvia voidaan myös sävyttää kemian avulla osana tulostusprosessia ja FB-paperit soveltuvat tähän erityisen hyvin.

1. Paperivalikoima: Multigrade RC

Multigrade IV RC Deluxe
Hartsipäällysteinen, muuttuvakontrastinen mustavalkoinen valokuvapaperi, joka tarjoaa täyden sävyalueen ja poikkeuksellisen kuvanlaadun koko laajalla kontrastialueella 00-5. Saatavilla: Hartsipinnoitettu, neutraali sävy, kiilto, helmi, satiini, arkki ja rulla.

 • Keskipainoinen 190 g/m2 hartsipäällysteinen paperi
 • Neutraali kuvasävy, jossa on kirkkaan valkoinen perussävy.

Multigrade RC Warmtone
Muuttuvakontrastinen, hartsipäällysteinen mustavalkoinen valokuvapaperi lämpimällä valkoisella pohjalla. Saatavilla: Hartsipinnoitettu, lämmin sävy, kiiltävä, helmi, arkki, rulla.

 • Keskipainoinen 190 g/m2 hartsipäällysteinen paperi
 • Lämmin kuvasävy, jossa on lämmin valkoinen perussävy

2. Paperivalikoima: Multigrade FB

Multigrade FB Classic
Ensiluokkainen, muuttuvakontrastinen mustavalkoinen valokuvapaperi kaksinkertaisella 255 g/m2 kuitupohjalla. Soveltuu kaikentyyppisiin pimiöiden suurennuslaitteisiin. Saatavilla: Kuitupohja, neutraali sävy, kiiltävä, matta, arkki ja rulla.

 • Runsaat syvät mustat ja erinomainen sävytoisto
 • Reagoi hyvin sävytykseen

Multigrade FB Cooltone
Monipuolinen ja helppokäyttöinen, muuttuvakontrastinen mustavalkoinen valokuvapaperi kaksinkertaisella 255 g/m2 kuitupohjalla. Ihanteellinen luoville tulostajille, jotka haluavat kiiltäviä kuvia, viileitä kuvasävyjä ja puhtaita teräviä valkoisia sävyjä. Saatavilla: Kuitupohja, viileä sävy, kiiltävä, arkki ja rulla.

 • Viileä valkoinen perussävy ja viileä kuvasävy
 • Reagoi hyvin sävytykseen, kemialliseen vähentämiseen ja retusointitekniikoihin
 • Hyvin erotetut keskisävyt

Multigrade FB Warmtone
Tämä muuttuvakontrastinen valokuvapaperi on suunniteltu täydelliseen kuvanlaatuun, lämpimiin kuvasävyihin ja reagoi hyvin sävytystekniikoihin. Sitä on jo pitkään pidetty vaativien tulostajien ykkösvalintana. Saatavilla: Kuitupohja, lämmin sävy, kiiltävä, puolimatta, arkki ja rulla.

 • Ylellisen rikkaat tulosteet, joissa on lämpimät syvät mustat ja kermaiset valkoiset sävyt
 • Reagoi hyvin sävytykseen, kemialliseen vähentämiseen ja retusointitekniikoihin

Multigrade Art 300
Maailman ainoa mustavalkoinen, muuttuvakontrastinen, hopeagelatiinipäällysteinen, 100-prosenttinen puuvillainen pimiöpaperi. Saatavilla: Kuvataide, lämmin sävy, matta, arkki ja rulla.

 • Hieman lämmin kuvasävy, jossa on neutraali tai viileä hapoton pohja
 • Hidas ISO-nopeus (noin 1-3) sopii erityisesti sävytykseen ja käsivärjäykseen
 • Mattapintainen paperi, jossa on munankuorimainen kiilto

Harman Direct Positive
Kiinteälaatuinen, korkeakontrastinen, kiiltävä mustavalkoinen valokuvapaperi, joka tuottaa positiivisia tulosteita. Päällystetty 255 g/m2 kuitupohjalla. Ihanteellinen neulanreikäkuvaukseen ja valokuviin. Saatavilla: Kuitupohja, neutraali sävy, kiiltävä, arkki ja rulla.

 • Positiivinen paperi – negatiivia ei tarvita
 • Hidas ISO-nopeus (noin 1-3)
 • Prosessi tavanomaisessa mustavalkoisessa valokuvakemiassa

3. Paperivalikoima: LAB-paperit

Galerie Digital Silver RC
Ensiluokkainen hopeagelatiinipohjainen mustavalkoinen pankromaattinen valokuvapaperi hartsipäällysteisellä alustalla. Tuottaa erinomaisen kontrastin ja terävyyden galleriatuloksia varten. Saatavilla: Hartsipinnoitettu, neutraali sävy, kiilto, helmi ja rulla.

 • Digitaalista valotusta varten optimoitu emulsio
 • Tuottaa aitoja hopeagelatiini-RC-tulosteita

Multigrade RC Express
Suunniteltu erityisesti nopeisiin tulostussovelluksiin ja yhteensopiva kaikkien ammattilaislaboratorioissa käytettävien tavanomaisten mustavalkoisten valotuslaitteiden ja valokuvien viimeistelylaitteiden kanssa. Saatavilla: Hartsipinnoitettu, viileä sävy, kiiltävä, helmi, arkki ja rulla.

 • Viileä kuvasävy kirkkaan valkoisella perussävyllä
 • Keskipainoinen 190 g/m2 hartsipäällysteinen paperi

Ilford Photo -valokuvapaperi yhdellä silmäyksellä

Ilford Photo

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon viimeisimmistä tuoteuutuuksista, inspiraatioista ja erikoistarjouksista.