Lisää tuotteet ostoskoriin ennen siirtymistäsi kassalle

Valokuvaus
Video

Teknologia selitettynä – polttovälin vaikutus kuvaan

Objektiivin valinta voi muuttaa dramaattisesti kuvan sanomaa ja vaikutusta. Tässä vinkkejä Tamronin lähettiläältä Long-Nong Huangilta.

Kuva: Long-Nong Huang

Valokuvaus on näkemistä. Se, mitä näemme, riippuu kahdesta asiasta: näkökulmastamme ja silmiemme näkökentästä. Valokuvauksessa puhutaan perspektiivistä ja polttovälistä. Tällä tarkoitetaan kameran asentoa ja kuvaussuuntaa sekä käytetyn objektiivin kuvakulmaa.

Ennen kuin painamme laukaisinta, aivoissa tapahtuu lukuisia päätöksentekoprosesseja: Mitä haluan näyttää? Kuinka suuri henkilön tai esineen pitäisi olla kuvassa? Mitä haluan nähdä taustalla? Mitä jätän näyttämättä? Nämä kysymykset usein ohjaavat meitä tiedostamattamme näkökulman ja polttovälin valinnassa.

Oikealla olevat kuvat havainnollistavat kameran näkökulman ja objektiivin kulman vaikutusta kuvaan. Motiivi on molemmissa sama: keltaiseen takkiin pukeutunut henkilö seisoo selkä katsojaan päin jäätikön yläpuolella olevalla kalliolla, joka yhdessä vaikuttavan vuoristomaiseman kanssa muodostaa taustan.

Nerokkaita tehosteita

Ylemmissä kuvissa Long-Nong kuvasi henkilön ja jäätikön ensin laajakulmalla (17 mm) kaukaa ylhäältä ja sitten tavallisella polttovälillä (40 mm) lyhyemmältä etäisyydeltä hieman eri paikasta.

Alemmat kuvat (75 mm ja 110 mm) on otettu samasta paikasta. Kun polttoväli on pidempi, tuloksena on melko litteä, tiivistetty kuvavaikutelma, jossa on näennäisesti vähemmän avaruudellista syvyyttä. Näyttää siltä, että vuoret ovat vähän lähempänä kohdetta.

Long-Nong näyttää YouTube-kanavamme Pikavinkit-videossa, miten tätä tele-efektiä voidaan soveltaa käytännössä: hän kuvaa henkilön kasvavalla polttovälillä. Näin hän kasvattaa etäisyyttä henkilöön siten, että hän näyttää kuvassa aina samankokoiselta. Tausta tiivistyy yhä enemmän ja muuttuu vaikuttavaksi taustaksi. Tätä vertigo-tehostetta käytetään myös pitkissä elokuvissa - esimerkiksi ranskalaisessa mustavalkoisessa kulttielokuvassa La Haine 1990-luvulta. 

Ylärivi, vasen: 17-28 mm 17 mm:llä. Laajakulma tarjoaa panoraamanäkymän, jossa on suuri syvyysvaikutelma. Ylärivi, oikea: 28-75 mm 40 mm:llä. Vakio-objektiivilla ja lyhyemmällä kuvausetäisyydellä katsoja pääsee lähemmäs toimintaa. Alarivi, vasen: 28-75 mm 75 mm:llä. Kevyellä teleobjektiivilla henkilö voidaan lavastaa mahtavaa vuoristotaustaa vasten. Alarivi, oikea: 70-180 mm 110 mm:llä. Pidemmällä polttovälillä henkilö tulee lähemmäksi, ja kaukana olevat vuoret näyttävät ylivoimaisilta.

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon viimeisimmistä tuoteuutuuksista, inspiraatioista ja erikoistarjouksista.