Lisää tuotteet ostoskoriin ennen siirtymistäsi kassalle

Valokuvaus
Video

Teknologia selitettynä – valovoima voittaa

Kokeneet valokuvaajat käyttävät mieluiten nopeita objektiiveja, koska niillä on useita merkittäviä etuja. Tämä on yleiskatsaus siitä, miten aukko toimii.

Kuva: Oliver Güth

Tamronin objektiiviluetteloa selatessasi törmäät yhteen termiin yhä uudelleen: valovoima. Sitä pidetään yleisesti valokuvausobjektiivien laatumerkkinä. Mitä suurempi valovoima, sitä laadukkaampi on optinen järjestelmä. Kaikki, jotka ottavat valokuvia tietyllä tasolla, arvostavat nopeiden zoom-objektiivien ja kiinteiden polttovälien etuja. Mutta mitä tarkalleen ottaen tarkoitamme, kun puhumme nopeudesta?

Tältä sivulta löydät vastaukset viiteen tärkeimpään kysymykseen valokuvausobjektiivien nopeudesta.

1. Mitä valovoima oikeastaan tarkoittaa?

Termi valovoima tulee itse asiassa fotometriasta, jossa sitä käytetään mittaamaan eri valonlähteiden kirkkautta. Objektiivien osalta valovoima tarkoittaa kuitenkin suurinta mahdollista aukkoa (avoin aukko). Suuri aukko (esim. F/2,8 tai F/1,8) on siis synonyymi suurelle valovoimalle, vaikka mitään kiinteää määritelmää ei olekaan. Esimerkiksi aukkoa F/5,6 pidetään joissakin objektiiveissa nopeana.

2. Miksi suuri aukko on tärkeä?

Valokuvaus ei ole mahdollista ilman valoa. Vasta kun kennolle osuu riittävästi valonsäteitä, kamera voi tuottaa kuvan. Nopeat objektiivit, kuten termi "nopea" antaa ymmärtää, tarjoavat ratkaisevan edun: niiden suuri aukko päästää sisään paljon valoa. Tämä tarkoittaa, että valokuvia voidaan ottaa hämärässä ja sisätiloissa nopeammalla suljinajalla.


Valokuva: Sally Hateswing. SP 35mm · F/1.4 · 1/800 s · ISO 100

3. Mitkä ovat vähäisen valon edut?

Kun kennolle osuu enemmän valoa, suljinaika voi olla lyhyempi. Kuvista tulee terävämpiä. Esimerkiksi aukko F/2,8 mahdollistaa neljä kertaa nopeamman suljinnopeuden kuin aukko F/5,6 samalla ISO-arvolla, esimerkiksi 1/250 s 1/60 s:n sijaan. Ensinnäkin, näin vältetään epäterävät kuvat ja toiseksi nopeat liikkeet voidaan jäädyttää teräviksi.


Valokuva: Luke Stackpoole. 70-200 mm 200 mm:llä · F/2,8 · 1/1000 s · ISO 500

4. Miten suuri aukko auttaa minua kuvan sommittelussa?

Lähes kaikissa valokuvissa tietyn alueen pitäisi herättää huomiota. Siksi painopiste on yleensä tällä alueella, kun taas muu osa kuvasta on enemmän tai vähemmän epätarkka. Suuren aukon ansiosta tarkennustaso voidaan rajata hyvin pienelle alueelle, esimerkiksi muotokuvassa, jossa keskitytään kasvoihin tai silmiin. Tausta hämärtyy sitten houkuttelevasti pois tarkennuksesta. Juuri tätä bokeh-efektillä tarkoitetaan.

5. Onko suurella aukolla haittoja?

Suuri aukko tarkoittaa väistämättä vastaavasti objektiivien laajaa halkaisijaa. Erityisen nopeat teleobjektiivit ovat yleensä hieman painavampia ja suurempia. Kehittynyt optinen teknologia ja erikoislasit mahdollistavat kuitenkin yhä pienempien ja kevyempien objektiivien valmistamisen. Esimerkiksi 70-180 mm F/2,8 Di III VXD painaa vain 810 g – muutamaa vuotta vanhempi SP 70-200 mm F/2,8 Di VC USD G2 painaa 1485 g.


Valokuva: Oliver Güth. 24-70 mm 35 mm:llä · F/4,5 · 1/160 s · ISO 250

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon viimeisimmistä tuoteuutuuksista, inspiraatioista ja erikoistarjouksista.