Ääniopas

Nykyisessä 4K-maailmassa meillä on usein tapana unohtaa yksi tärkeimmistä asioista, kun kuvaamme videota ja se on ääni!

Nykyisessä 4K-maailmassa meillä on usein tapana unohtaa yksi tärkeimmistä asioista, kun kuvaamme videota ja se on ääni!

Kysy itseltäsi, kummasta pidät enemmän, videosta, jossa on terävä ja selkeä kuva mutta huutava ja meluisa ääni, joka melkein sattuu korviin, vai videosta, jossa on hieman suttuinen kuva ja hyvä, raikas äänenlaatu, joka parantaa katselukokemusta. Laadukas ääni voi joskus olla huomattavasti tärkeämpi kuin videon visuaaliset osatekijät. Laadukkaalla äänentoistolla on helpompi pitää katsojan mielenkiinto yllä, vaikka heidän näkemänsä kuva ei olisikaan kovin hyvä.

On olemassa joitakin objektiivisia standardeja, jotka määrittelevät hyvän äänenlaadun: alhainen särö, laaja taajuusvaste ja dynaaminen alue. Nämä ovat laitteistokohtaisia standardeja, mutta niitä sovelletaan silti jossain määrin tallenteisiin. Taustaäänitehosteet oikein käytettynä parantavat tarinaa ja tekevät videostasi näyttävän.

Tässä oppaassa käymme läpi erilaisia mikrofoneja ja eri tapoja tallentaa ääntä videota varten.

Haulikkomikrofonit

Laadukkaan äänen tallentaminen tarjoaa monia haasteita videokuvauksen yhteydessä. Yksi haulikkomikrofonien suurimmista eduista on niiden kapea poimintakuvio. Tämä on suuri edistysaskel verrattuna videokameran sisäänrakennettuun mikrofoniin, jonka laatu on yleensä heikompi, ääni on "kömpelö" ja poimintakuvio on laajempi, mikä johtaa siihen, että ympäröivästä ympäristöstä kuuluu enemmän ääntä tallenteeseen.

Haulikkomikrofonien yleisiä käyttötarkoituksia ovat puheet tai haastattelut, puheet kokouksissa ja konferensseissa. Tällaisissa tilanteissa puhujan ei tarvitse pitää mikrofonia kädessään ja puhua siihen tai kiinnittää mikrofonia kehoonsa nauhoittaakseen puheensa tai luentonsa.

Haulikkomikrofonit näyttävät pitkiltä, kapeilta putkilta, joissa on tasaisin välimatkoin pitkin jokaista sivua kulkevia rakoja ja kapseli lähellä takapäässä. Nämä mikrofonit on suunniteltu siten, että mikrofonin edestä tuleva ääni kulkee putken läpi kapseliin. Samanaikaisesti sivuilta tulevien äänien on tultava raoista. Tämä luo peruutusvaikutuksen, joka johtaa ympäröivien äänien hylkäämiseen.

Tällä tavoin mikrofoni pystyy paikantamaan äänen lähteen ja samalla torjumaan muun melun. Haulikkomikrofoni on kaikista mikrofoneista tarkin.

Tarkka rakenne ja laatu vaihtelevat haulikkomikrofonien välillä. Hyvät mikrofonit voivat hylätä lähes kaikki sivuilta tulevat äänet, mutta ne pystyvät silti vastaanottamaan edestä tulevat äänet. Näiden avulla saat paremman signaali-kohinasuhteen.

Haulikkomikrofonien etuna on myös se, että ne kuulostavat usein luonnollisemmilta kuin lavalier-mikrofonit, eikä niitä tarvitse piilottaa.

Haulikkomikrofonit on helppo asentaa mikrofonitelineeseen tai puomipylvääseen, jonka voit helposti piilottaa kuvan ulkopuolelle.

Näytä tuotteet

Lavalier mikrofonit

Lavalier-mikrofoni, joka tunnetaan myös nimellä lav, vartalomikrofoni, kaulusmikrofoni, kaulamikrofoni tai henkilökohtainen mikrofoni, on pieni mikrofoni, jota käytetään haastatteluissa, televisiossa, teatterissa ja julkisissa puheissa ja joka mahdollistaa handsfree-toiminnan.

Noin paperiliittimen kokoinen ja pienellä alligaattoriliittimellä varustettu laite voidaan kiinnittää lähelle koehenkilön suuta, jolloin se tuottaa selkeän ja tasaisen äänen ilman taustahälyä.

Lavalier-mikrofonit ovat usein suuntaamattomia, mikä tarkoittaa, että ne eivät hylkää ääntä mistään suunnasta.

Lavalier-mikrofoni sopii yhtä hyvin videokameralla, peilittömällä kameralla tai älypuhelimella kuvattaessa. Useimmissa mikrofoneissa on TRS- tai TRRS-liitäntä, ja ne on helppo liittää laitteeseesi. Langallinen lavalier on edullisin ja helpoin käyttää. Ohut kaapeli on yleensä liitetty jakkiliittimeen.

Kun olet kiinnittänyt mikrofonin, vedä kaapeli kameraan ja liitä kaapeli mikrofoniliitäntään. Useimmat saatavilla olevat kaapelit ovat riittävän pitkiä, jotta kameran ja kohteen välinen etäisyys on oikea. Jos näin ei ole, paikallisesta elektroniikkaliikkeestä on saatavilla jatkokaapeleita.

Jos haluat tehdä lavalier-mikrofonistasi langattoman, se on helppo liittää esimerkiksi Sarmonic Blink-sarjan langattomaan lähettimeen.

Näytä tuotteet

Langattomat mikrofonit

Langattomia mikrofoneja käytetään laajalti sisältöteollisuudessa, lähetystoiminnassa ja julkisissa puheissa, jotta puhujat, haastattelijat, esiintyjät ja viihdyttäjät voivat liikkua vapaasti mikrofonia käyttäessään ilman mikrofoniin kiinnitettyä kaapelia. Langaton mikrofonijärjestelmä koostuu mikrofonista (joka on joskus rakennettu lähettimeen), lähettimestä ja vastaanottimesta.

Langattomassa mikrofonissa äänisignaali muunnetaan sähköiseksi signaaliksi, sähköinen signaali siirtyy lähettimeen, joka muuntaa signaalin radioaalloiksi ja lähettää sen vastaanottimeen, joka on liitetty joko kameraan tai älypuhelimeen.

Useimmissa langattomissa mikrofoneissa käytetään 2,4 GHz:n langatonta siirtotekniikkaa ja Gaussin taajuusavainnusta, joka minimoi muiden radiolaitteiden aiheuttamat häiriöt signaalissa.

Langattomat mikrofonit sopivat täydellisesti sinulle, joka luot sisältöä, kuten vlogeja,

Instagram-tarinoita, livestreameja, YouTube-klippejä, podcasteja, haastatteluja tai miksi et tehostaisi ääntäsi tiimisi kokouksessa.

Näytä tuotteet

Kameramikrofonit

Kameramikrofoni on usein ohut, ja se on suunniteltu toimimaan DSLR-kameran kanssa. Se kiinnitetään kameran salamakenkään.

Kameroiden sisäänrakennetut mikrofonit eivät kuulosta kovin hyvältä. Niillä on taipumus poimia paljon käsittely- ja mekaanista melua itse kamerasta, ja ne tuottavat "muhkean" äänen. Ulkoiset kameramikrofonit on suunniteltu niin, että ne ovat äänellisesti parempia kuin sisäänrakennetut mikrofonit.

Kameramikrofonien mukana tulevissa kiinnikkeissä on usein jousitusjärjestelmät, joita kutsutaan "joustintueksi" ja jotka auttavat eristämään mikrofonin käsittelystä ja mekaanisesta melusta.

Kameramikrofonit liitetään joko 1/8" (3,5 mm) jakkiliittimillä tai XLR-liittimillä. Jakkiliitinmikrofonitulot ovat yleisiä kuluttajille tarkoitetuissa videokameroissa, videokäyttöön soveltuvissa DSLR-kameroissa ja pienikokoisissa ammattikäyttöön tarkoitetuissa videokameroissa. XLR-tulot ovat yleensä pareittain keskikokoisissa ja suuremmissa ammattikäyttöön tarkoitetuissa videokameroissa. Ennen kuin valitset, millaista kameran sisäistä mikrofonia haluat käyttää, sinun on ensin määritettävä, millainen mikrofonitulo kamerassasi on.

Näytä tuotteet

Lisätarvikkeet

Ulkona käytettäessä kaikki mikrofonit edellyttävät asianmukaista tuulensuojaa. Useimpien mikrofonien mukana toimitetaan vaahtomuovinen tuulisuoja. Nämä sienimäiset tuulensuojat ovat hyödyllisiä kevyille tuulille tai sisäilmalle, mutta ne eivät voi suojata ääntäsi tuulenpuuskassa.

Monet kameramikrofonit ovat yhteensopivia eräänlaisen tuulensuojan kanssa, jota kutsutaan "karvaiseksi tuulisuojaksi". Karvainen tuulisuoja on lähinnä pörröinen sukka, joka vedetään mikrofonin mukana toimitetun vaahtomuovisen tuulisuojan päälle.

Haulikkomikrofoneja voidaan käyttää myös eräänlaisen tuulensuojan, niin sanotun pehmosuojan, kanssa. Mukana toimitettua vaahtomuovista tuulisuojaa ei käytetä yhdessä pehmosuojan kanssa. Pehmosuoja on pörröinen kapistus, jossa on kova vaahtomuovinen sisus ja kumitiiviste aukon ympärillä. Se peittää haulikkomikrofonin säleikön kokonaan ja tarjoaa hieman paremman suojan tuulen ääniä vastaan kuin karvaiset tuulisuojat.

Joissakin tilanteissa saatat tarvita ylimääräistä joustintukea tai jatkoäänikaapelia. Jos kuvaat haastattelua haulikkomikrofonilla, puomipylväs tai pienikokoinen jalusta, jonka asetat haastateltavan alle, voi olla hyvä olla mukana.

Näytä tuotteet

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon viimeisimmistä tuoteuutuuksista, inspiraatioista ja erikoistarjouksista.