Miksi käyttää elokuvaobjektiiveja ja miten ne eroavat valokuvausobjektiiveista

kirjoittanut Tanskan ambassadorimme Claus Andersen

Kuva: Claus Andersen / FilmPlus

Käytämme usein rahaa investoidessamme laadukkaampiin objektiiveihin. Halvan ja kalliin lasin välillä on suuri ero. Erityisesti hyvien objektiivien rakenteella on suuri ero. Siitä lisää myöhemmin. Cine-objektiivit ovat tyypillisesti hyvin kalliita ja painavia verrattuna tavalliseen valokuvaukseen käytettäviin objektiiveihin. Mutta miksi? On useita syitä, miksi kannattaa investoida elokuvaobjektiiviin. Seuraavassa on muutamia niistä tärkeysjärjestyksessä (henkilökohtainen järjestykseni):

  1. Kuvan laatu
  2. Tarkennus
  3. Käsittely
  4. Aukko
  5. Koko
  6. Rakenne
  7. Hinta 

Katsotaanpa kutakin näistä:

1. Kuvan laatu

Ensinnäkin, haluan murskata myytin "parhaasta objektiivista" Ei ole olemassa "parasta objektiivia". Paras objektiivi on se, joka sopii siihen tyyliin ja tunnelmaan, jonka haluat tuotannollesi. Se voi olla moderni objektiivi tai vanha vintage-objektiivi, joka antaa sinulle erityisen ilmeen. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin nykyaikaisiin elokuvaobjektiiveihin.

Monet sanovat, että kuvanlaatu on yksi suurimmista eroista elokuvaobjektiivia valittaessa. Mutta en ole varma, olenko samaa mieltä. Hyvän valokuvausobjektiivin ja elokuvaobjektiivin välillä ei ole suuria eroja, jos tarkastellaan terävyyttä ja kuvanlaatua. Mutta kun haetaan tiettyä ulkoasua, se on ihan eri kysymys. Elokuvantekijät valitsevat erilaisia elokuvaobjektiiveja sen mukaan, miltä ne näyttävät. Kontrasti, terävyys, valovoima, aukko jne. ovat tärkeitä tekijöitä, kun he valitsevat oikeaa objektiivia. Tietysti kun laittaa +2000-3000 euroa pöytään elokuvaobjektiivista, tietää että lasi ja kuvanlaatu ovat hyviä. Kaikki tämän artikkelin objektiivit kattavat 8K:n, eli ne ovat sijoitus myös tulevaisuuden kameroihin, olipa sinulla sitten Super 35, full frame tai vielä suurempi kenno. Alla on Tokina Vista -primien kennon kattavuus:

2. Tarkennus

Cinema-objektiiveilla voit aina hallita tarkkaa manuaalista tarkennusta, mikä johtuu pitkästä tarkennuksen kääntömatkasta. Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus useimmissa elokuvaobjektiiveissa. Käytännössä se tarkoittaa, että sinun on käännettävä tarkennusrengasta paljon, jotta pääset lähitarkennuksesta äärettömään. Esim. Tokina Vistoissa on 300 asteen tarkennuksen kääntömatka. Se tarkoittaa, että voit tehdä erittäin tarkan tarkennuksen. Monet nykyaikaiset valokuvausobjektiivit tarkentavat sähköisesti, mikä tekee manuaalisesta tarkennuksesta vaikeaa.

Kun puhumme keskittymisestä, meidän on puhuttava Focus breathing -efektistä. Focus breathing -efekti on ongelma, jota esiintyy monenlaisilla objektiiveilla ja se voi vaikuttaa negatiivisesti työhösi tietyissä tilanteissa. Focus breathing, jota kutsutaan joskus myös termillä lens breathing, tapahtuu, kun siirrät tarkennusta esim. lähitarkennuksesta äärettömään. Kun teet tämän tavallisilla valokuvausobjektiiveilla, havaitset useimmiten näkökentän muutoksen. Elokuvaobjektiiveissa muutos on minimaalinen, jos sitä tapahtuu lainkaan.

Kuten edellä mainittiin, objektiivien molemmilla puolilla olevat selvästi merkityt tarkennusasteikot ovat tärkeitä, kun työskentelet kameran puolella, kuten kamera-assistentit ja skarppaajat tekevät. On ratkaisevan tärkeää, että he näkevät merkinnät objektiivin kummallakin puolella. Monissa elokuvaobjektiiveissa merkinnät on tehty valovoimaisella fontilla, joka hehkuu pimeässä, mikä mahdollistaa kätevän tarkistuksen ja käytön myös pimeässä ympäristössä.

3. Käsittely

Kun valitset elokuvaobjektiivin, käsittely on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Objektiivin halkaisija mainitaan usein, koska suuremmissa tuotannoissa on usein kameroita, joissa käytetään matte boxeja, ja niiden on istuttava tiukasti objektiivin päällä, jotta hajavalo ei pääse läpi. Elokuvateatterilinsseillä on siis sama halkaisija kaikissa objektiiveissa, tarkalleen ottaen 114 mm. Tämä tarkoittaa sitä, että voit kääntää matte boxin pois, vaihtaa objektiivin ja kääntää sen takaisin, ja kaikki sopii.

Sama pätee objektiivien tarkennus-, aukko- ja zoomausrenkaisiin. Ne on sijoitettu samaan paikkaan kaikissa objektiiveissa, mikä taas helpottaa ja nopeuttaa objektiivien vaihtamista kuvauspaikalla. Sijoitus on hyvin havainnollistettu alla olevassa kuvassa, jonka Tokina Cinema on ottanut uudesta Tokina Vista -sarjasta. Vaihtaaksesi objektiivia, käännä kaikki asennetut apuvälineet pois, manuaaliset tai kauko-ohjatut, irrota asennettu objektiivi, laita uusi paikalleen ja käännä tarkennusrengas takaisin.

Elokuvaobjektiivien renkaat ovat alan standardi. Alan standardi on 0,8 MOD, joka tarkoittaa tarkennuspyörän hammasväliä. Tätä pyörää voidaan käyttää manuaaliseen seurantatarkennukseen, joka voidaan usein varustaa seurantatarkennusremmillä, jonka avulla skarppaajaksi kutsuttu henkilö voi tehdä tarkennuksen kameramiehen vieressä. Voit myös asentaa tarkennusmoottorin, jota voidaan ohjata kameran jalustassa olevasta lisälaitteesta tai kauko-ohjatusti asianmukaisella langattomalla tarkennusrenkaalla. Kun käytät tarkennusremmiä, näet syyn objektiivien molemmilla puolilla oleville selvästi merkityille tarkennus/iris/zoom-asteikoille, joihin palaan myöhemmin.

Xeen Anamorphic 50 mm T2,3 kauko-ohjatuilla tarkennus- ja aukkomoottoreilla varustetussa Sony Venice -kamerassa.

Joissakin objektiiveissa, kuten Xeen Meistersissä ja Zeiss CP.3:ssa, on käytössä Lens Meta Data Recording, jonka avulla kamerat voivat tallentaa automaattisesti tarkat objektiivin metatiedot. Tämä tehostaa tuotantoa ja jälkituotantoa. Xeen Meisterissä (vain PL-kiinnitys) se on Cooke /i Technology -protokolla ja Zeiss CP.3:ssa se on nimeltään ZEISS eXtended Data (XD).

4. Aukko eli iiris

Kun puhutaan valokuvausobjektiiveista ja elokuvaobjektiiveista, yksi suuri ero on T-luku ja F-luku. Elokuvausobjektiivissa sitä kutsutaan T-luvuksi (T = Transmission), ja se viittaa valon todelliseen läpäisyn määrään, kun taas valokuvausobjektiivissa sitä kutsutaan F-luvuksi, joka viittaa tarkalleen ottaen aukon kokoon objektiivin polttoväliin nähden.

Toinen ero näiden kahden objektiivityypin välillä on useimmissa nykyaikaisissa valokuvausobjektiiveissa puuttuva aukkorengas. Aukkoa ohjataan jollakin kameran säätöpyöristä, ja elokuvaobjektiiveissa aukkoa tai iiristä ohjataan objektiivissa olevalla omalla, alan standardin mukaisella renkaalla. Samaa standardia käytetään tarkennusrenkaassa ja zoomausrenkaassa, jos kyseessä on zoom-objektiivi.

Muuten, kun kuulet jonkun puhuvan objektiiveista, kuulet valokuvaajien puhuvan aukosta ja elokuvantekijöiden puhuvan iiriksestä. Nuo kaksi ovat sama asia, joten ei ole mitään syytä mennä sekaisin.

5. Koko

Kuten mainitsin kohdassa 2. Käsittelyssä, koolla on merkitystä. Elokuvaobjektiivien etuosan koko on usein sama kaikissa objektiiveissa polttovälistä riippumatta. Alempana tässä artikkelissa mainituissa Xeen Meister- ja Tokina Cinema -objektiiveissa etuhalkaisija on johdonmukaisesti 114 mm.

6. Rakenne

Kun ostat elokuvaobjektiivin, ostat usein paljon lasia, joka on sijoitettu erittäin vankkaan koteloon. Useimmat elokuvaobjektiivit tuntuvat erittäin tukevilta ja laadukkailta. Ja sitä ne lähes kaikki ovatkin.

Toinen elokuvaobjektiivien etu on kiinnikkeet. Monissa tapauksissa niissä on vaihdettavat kiinnikkeet, mukaan lukien erittäin vahva PL-kiinnike. Tämä tarkoittaa, että voit ostaa objektiivisarjan yhtä kameratyyppiä ja kiinnitystä varten ja vaihtaa kiinnityksen, jos hankit toisen kameran. Jos et halua vaihtaa kiinnitystä, voit käyttää sovitinta, jonka avulla voit sovittaa lähes mihin tahansa mahdolliseen kiinnitykseen.

7. Hinta

Hinnat vaihtelevat muutamasta tuhannesta eurosta Samyang Cine MKII 24, 35, 50 ja 85mm T1,5 -objektiivien sarjalle ja +20.000 eurosta viiden Zeiss CP.3 -objektiivin sarjalle aina Xeen Meisters -objektiiveihin, jotka maksavat 8.500 euroa kappaleelta vain muutamia vaihtoehtoja mainitakseni.

Kaiken kaikkiaan se, hankitko yhden elokuvaobjektiivin vai muutaman niistä, on valintakysymys ja pankkitilin rahamäärästä ja siitä, kuinka paljon haluat kuluttaa.

Toivottavasti artikkelini antoi sinulle muutaman näkemyksen elokuvaobjektiivien maailmaan. Sinun prioriteettisi saattavat olla erilaiset kuin minun. Jos pidit artikkelistani, älä epäröi jakaa sitä tai lähetä minulle viestiä, jos pidit siitä tai sinulla on kommentteja siitä.

Ja pyydän, riippumatta siitä, onko teillä valokuvaus- vai elokuvaobjektiivi, lähtekää ulos ja kuvatkaa!

 

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon viimeisimmistä tuoteuutuuksista, inspiraatioista ja erikoistarjouksista.