Valokuvaus
Video

Maisemavalokuvaaja Michael Molterin NiSi-suodinopas

2021-05-28
Kuva: Michael Molter

Michael Molter on tanskalainen valokuvaaja, joka on erikoistunut maisema- ja arkkitehtuurivalokuvaukseen yli 40 vuoden ajan. Michael opastaa sinua NiSi-suodattimien käyttämisessä maisemakuvauksessa.

Kaikki kuvat Michael Molter

Maisemakuvaajana rakastan olla ulkona luonnossa, joten minulle käy järkeen saada kuvani suoraan kameraan niin paljon kuin pystyn, mikä antaa minulle enemmän aikaa luonnossa ja vähemmän aikaa tietokoneen näytön takana niiden korjaamisessa. Suotimien avulla voin juuri sen.

Käytän suotimia valokuvaustyössäni kolmeen päätarkoitukseen;

  • Valon ei-toivottujen vaikutusten korjaamiseksi, kuten heijastuksien, jotka voidaan poistaa käyttämällä pyöreää polarisoivaa suodinta. Tai yöllä keinotekoisesta valosta tulevat värit, joita voidaan vähentää käyttämällä NiSi Natural Night Filter -suodinta.
  • Tasapainottaakseni koko kuvan valotusta säätämällä valoa valituilla paikallisilla alueilla käyttämällä liukusuodinta (GND).
  • Luovan elementin lisääminen kuviini säätämällä valotusaikaa.

Pyöröpolarisaatiosuotimet (CPL)

Tämä on yksi kameralaukun tärkeimmistä suotimista. Se mitä tämä suodin tekee ei voida luoda tietokoneella tehtävissä muokkauksissa. Heijastusten vähentäminen, taivaan tummentaminen ja kontrastin ja värin parantaminen on vaikutus, johon pyrimme, ja pyöröpolarisaatiosuodin auttaa meitä siinä.

Suosikki pyöröpolarisaatiosuotimeni on NiSi Landscape CPL NC, sekä Nano Coating -suojapinnoitteen (NC) ansiosta, joka helpottaa puhtaana pitämistä, mutta myös siksi, että se parantaa selkeyttä ja värikylläisyyttä maisemavalokuvauksessani.

Vinkki - ole erityisen varovainen taivaan yläosan suhteen, jotta siitä ei tule liian tumma, etenkin laajakulmaobjektiiveilla. Arvioi myös vähennystaso, jota haluat käyttää veden ja muiden pintojen heijastuksissa.

Liukusuotimet (GND)

Maisemavalokuvaajina otamme kuvia usein päivänaikana, jolloin valo on siirtymävaiheessa päivän ja yön, auringonnousun ja auringonlaskun välillä, aikana, jolloin aurinko on matalalla ja suuntaava voimakkailla lämpimän ja kylmän väreillä. Tällaisissa heikkovaloisissa tilanteissa haasteena on löytää tapa tasapainottaa valotus, jotta voimme kaapata edessämme olevan maan syvän varjon välttäen kuvan vaaleamman taivaan osan ylivalotusta.

Suosikki liukusuotimeni on keskikova kolmen aukkoarvon himmennys, jota käytän eniten, mutta kannan sekä pehmeitä, keskikovia, kovia että käänteisiä liukusuotimia 2, 3 ja 4 aukkoarvon himmennyksillä. Mutta jos minun pitäisi valita vain yksi, se olisi 3 aukon keskikova, joka on fantastinen useimmissa kohtaamissani tilanteissa.

Vinkki - sinun on kiinnitettävä huomiota kuvan osiin, jotka ulottuvat alueelle, jolla liukusuodin vähentää kennolle saapuvaa valoa, kuten puut ja vuorenhuiput. On tilanteita, joissa joudut valitsemaan joko kompensoinnin muokkauksessa tai yrittää tehdä useita valotuksia ja yhdistää ne Photoshopissa. Minulla on taipumus pitää Photoshopissa korjaamista viimeisenä keinona, maksimoidakseni luonnossa vietetyn ajan.

Harmaasuotimet (ND)

Harmaasuodin palvelee oikeastaan ​​vain yhtä tarkoitusta; se vähentää kennolle saapuvan valon määrää ja pidentää siten valotusaikaa. Valotusajan hallinta antaa minun lisätä kuviini luovia elementtejä lisäämällä ajan neljänneksi ulottuvuudeks, antaen minun siten kuvata muuten näkymättömän.

Rannikkomaisemat ja vesiputoukset ovat suosikkikohteitani valokuvata, ja etenkin täällä löydän upean mahdollisuuden luoda ilmaisua vaihtelemalla valotuksen pituutta harmaasuotimien avulla saadakseni juuri haluamani tunteen kuviini.

Suosikkini harmaasuotimeni on kuuden arvon himmennys, mutta on hyvin rajoittavaa, että sinulla on vain yksi harmaasuodin, koska erilaiset tilanteet edellyttävät erilaista valon vähennystä, joten käytän myös 3, 10, 2 ja 15 aukkoarvon harmaasuodinta (tärkeysjärjestyksessä).

Vinkki - yritä olla tietoinen liikkuvasta kohteesta ja kuviosta, jonka ne muodostavat ajan mittaan, jotta voit kaapata tämän kuvaan, esim. vesivaahto tai lehdet pyörimässä vesiputouksen juurella olevassa altaassa, pilvien liikkeet jne.

Muut välttämättömät laitteet

Minulle on olemassa pari muuta laitetta, jotka ovat tärkeitä erittäin terävän kuvan varmistamiseksi.

Jalusta on oltava välttämätön pitkille valotuksille terävien kuvien saamiseksi, ja se auttaa vähentämään tahtia ja lisäämään huomiota yksityiskohtiin - näin hienoja kuvia tehdään.

Kauko-ohjain/lankalaukaisin, kun valotusaika pitenee, on välttämätöntä käyttää joko langatonta kaukosäädintä, lankalaukaisinta tai itselaukaisinta valotuksen aloittamiseksi, jotta vältetään kameran tärinä, jos halutaan saada erittäin teräviä kuvia.

Linssiliinat tai vastaavat lian ja veden puhdistamiseen linssistä/suotimesta ovat erityisen tärkeitä lähellä merta ja vesiputouksia, joissa harhautunut vesisuihku saattaa osua etuosiin.

Viimeinen huomautus suotimista

On välttämätöntä käyttää suodattimia, joissa on erittäin vähän värisävyjä jotka vaikuttavat kuviin, toisin sanoen niiden on oltava todella neutraaleja, tämä on erityisen tärkeää harmaa- ja liukusuotimille. NiSin harmaa- ja liukusuotimet ovat ehdottoman neutraaleja ilman värejä, ja siksi aloitin käyttämään NiSi-suotimia kauan ennen kuin ne tulivat saataville Tanskassa.

 

Ole luova
Michael Molter, NiSi Suurlähettiläs

Focus Nordic Knitter Business Park Kutojantie 6-8 FI-02630 Espoo Y-tunnus: 2654094-5

Etsi Google Mapsista

Valitse alue