Valokuvaus
Video ja dronet

Mikä muistikortti sopii parhaiten kameraasi?

2020-12-17
Kuva: Lexar

Muistikortti on todennäköisesti pienin kameravarusteesi, mutta samalla se on todennäköisesti myös tärkein varusteesi itse kameran ohella. Oikean muistikortin valitseminen kameraasi voi olla hyvinkin hankalaa ja monimutkaista. Tässä oppaassa me selvitämme asian ja kerromme, millainen muistikortti sinun kannattaa valita kameraasi.

Muistikortteja on montaa eri tyyppiä, kokoa ja nopeutta. Useimpiin kameroihin sopii vain yksi tietyn tyyppinen kortti, mutta joissain ammattilaiskameroissa ja videokameroissa on paikat kahdelle erilaiselle kortille.

SD-kortti (Secure Digital) on kaikkein yleisin kortti nykykameroissa, mutta on muitakin korttityyppejä kuten MicroSD, CFexpress, XQD ja CFast. Tavanomaisimpia SD-kortteja käytetään mm. kompaktikameroissa, järjestelmäkameroissa ja videokameroissa.

Muistikortin käyttötarkoituksesta riippuu, millaisia siirtonopeuksia tarvitaan. Yksittäisten valokuvien ottaminen onnistuu normaalisti matalalla muistikortin siirtonopeudella, kun taas nykyiset 4K-videot tai sarjakuvaus vaativat yhden nopean ja suuren kortin, jonka siirtonopeus on korkea ja vakaa. Jotta käyttäjän on olisi helpompaa löytää oikea muistikortti oikeaan tarkoitukseen, muistikortin pakkauksessa on merkintöjä, jotka kertovat kortin suorituskyvystä. Me käymme tässä oppaassa läpi korttien merkinnät, jotta luovuutesi pääsisi kunnolla valloilleen!

 

SD (Secure Digital)

Kuten mainittiin, SD-kortti on yleisin muistikortti kaikenlaisille kameroille. Siitä on monia tallennustiloja ja nopeuksia, joista voit valita käyttötarkoitukseesi sopivan. Alla selitämme numerot ja merkinnät, jotta osaisit valita oikean kortin kameraasi.

1: Lukunopeus
2: Tallennustila
3: Korttityyppi
4: Videonopeusluokka
5: UHS-nopeusluokka
6: Nopeusluokitus

1. 300 MB/s – Lukunopeus 
Kortin suurin lukunopeus ilmoitetaan tavallisesti megatavuina sekunnissa (MB/s).

2000x
Tämä on toinen, hieman vanhentunut tapa ilmaista suurin lukunopeus. Lexar otti alun perin käyttöön x-merkinnän, minkä jälkeen moni muukin alan korttimerkki on tehnyt samoin. Mitä suurempi luku edeltää x-merkkiä, sitä suurempi muistikortin suorituskyky on. Kukin x edustaa 0,15 MB/s nopeutta. Voit esimerkiksi laskea 2000x-kortin suorituskyvyn kertomalla luvun 0,15 ja saat nopeudeksi 300 MB/s.

2. 128 GB – Tallennustila
Tämä on kortin tallennustila: SDHC-korteilla se vaihtelee välillä 16 – 32 GB ja SDXC-korteilla välillä 64 GB – 1 TB.

3. SD XC – Korttityyppi
Tämä on korttityyppi. Erilaiset korttityypit käyttävät erilaisia tiedostomuotoja, eivätkä uudemmat kortit toimi vanhemmissa kortinlukijoissa.

4. V.90 – Videonopeusluokka
Videokuvauksen vakiokirjoitusnopeusluokka. Nopeusluokat ovat UHS-nopeusluokka ja videonopeusluokka. Nopeusluokat kertovat videokuvaukseen tarvittavan vakionopeuden, joka merkitään minimikirjoitusnopeuksina V6, V10, V30, V60 ja V90. V6-nopeusluokka tarkoittaa, että muistikortti pystyy jatkuvaan 6 MB/s tallennukseen, V10 on 10 MB/s, V30 on 30 MB/s ja niin edelleen. V60- ja V90-luokkia voidaan käyttää korkeaa resoluutiota ja tasoa vaativaan 8K-videokuvaukseen ja V6, V10 ja V30 sopivat 4K:n resoluutioon. SD-korttien valmistajat merkitsevät nämä nopeusluokat muistikorttiin (V60, V90 jne.). Merkinnät auttavat SDHC-, SDXC-, UHS-I-, UHS-II- ja SD-muistikorttien käyttäjiä valitsemaan parhaan yhdistelmän luotettavaa kuvausta varten.

5. II, UHS – UHS-nopeusluokka
UHS tarkoittaa erittäin suurta nopeutta ja sitä käytetään tekniikasta, joka mahdollistaa suuremman väylärajapintojen nopeuden muistikorttityypeillä Secure Digital High Capacity (SDHC) ja Secure Digital Extended Capacity (SDXC). Vanhempi UHS-I määrittää rajapintanopeudeksi jopa 104 MB/s. UHS-tekniikkaa tukevan SDHC- tai SDXC-kortin suorituskyky voi olla jopa 104 MB/s. UHS-II on uuden sukupolven UHS, ja se parantaa rajapintanopeuden jopa 312 MB/s.

6. U3 – Nopeusluokitus
Kertoo, kuinka nopeasti videosisältö voidaan kirjoittaa muistikortille. UHS-I:llä maksimisiirtonopeus on 104 MB/s, kun taas UHS-II:n maksimisiirtonopeus on 312 MB/s. UHS-nopeusluokassa on kaksi eri määrettä U1 ja U3, joista ensimmäinen tarkoittaa 10 MB/s minimikirjoitusnopeutta ja jälkimmäinen 30 MB/s kirjoitusnopeutta.

Class 10
on vanhempi nopeusluokitus. UHS-nopeusluokassa merkintä on turha, mutta monet kortinvalmistajat merkitsevät sen edelleen kortteihin, koska monissa kuluttajatuotteissa suositellaan yhä vieläkin käytettäväksi tähän vanhaan standardiin perustuvia tuotteita. Class 10 on nopein vanhoista nopeusluokituksista ja Class 10 -kortti ei kirjoita hitaammin kuin 10 MB/s.

MicroSD

MicroSD on fyysiseltä kooltaan vain neljänneksen tavallisesta SD-kortista ja se on yleisin muistikortti matkapuhelimissa, gps-laitteissa, drooneissa ja action-kameroissa.
Nykyisiin 4k-drooneihin ja action-kameroihin tarvitset nopean ja luotettavan kortin, jotta saisit varmasti kaiken talteen.

1: Lukunopeus
2: Sovelluksen suorituskykyluokka
3: Videonopeusluokka
4: UHS-nopeusluokka
5: Kortin tallennustila 
6: Nopeusluokitus

 

1. U3 – Lukunopeus
Kertoo, kuinka nopeasti videosisältö voidaan kirjoittaa muistikortille. UHS-I:llä maksimisiirtonopeus on 104 MB/s, kun taas UHS-II:n maksimisiirtonopeus on 312 MB/s. UHS-nopeusluokassa on kaksi eri määrettä U1 ja U3, joista ensimmäinen tarkoittaa 10 MB/s minimikirjoitusnopeutta ja jälkimmäinen 30 MB/s kirjoitusnopeutta.

Class 10 
On vanhempi nopeusluokitus. UHS-nopeusluokassa merkintä on turha, mutta monet kortinvalmistajat merkitsevät sen edelleen kortteihin, koska monissa kuluttajatuotteissa suositellaan yhä vieläkin käytettäväksi tähän vanhaan standardiin perustuvia tuotteita. Class 10 on nopein vanhoista nopeusluokituksista ja Class 10 -kortti ei kirjoita hitaammin kuin 10 MB/s.

2. A2 – Sovelluksen suorituskykyluokka
Sovelluksen suorituskykyluokka, kertoo, että kortti pystyy pitämään sovellukset vakaampina ja parantamaan puhelimen suorituskykyä.

3. V.30 – Videonopeusluokka
Videokuvauksen vakiokirjoitusnopeusluokka. Nopeusluokat ovat UHS-nopeusluokka ja videonopeusluokka. Nopeusluokat kertovat videokuvaukseen tarvittavan vakionopeuden, joka merkitään minimikirjoitusnopeuksina V6, V10, V30, V60 ja V90. V6-nopeusluokka tarkoittaa, että muistikortti pystyy jatkuvaan 6 MB/s tallennukseen, V10 on 10 MB/s, V30 on 30 MB/s ja niin edelleen. Nämä nopeusluokkamerkinnät auttavat käyttäjiä valitsemaan parhaan yhdistelmän luotettavaa kuvausta varten.

4. I, UHS – UHS-nopeusluokka
UHS tarkoittaa erittäin suurta nopeutta ja sitä käytetään tekniikasta, joka mahdollistaa suuremman väylärajapintanopeuden muistikorttityypeillä Micro Secure Digital High Capacity (MicroSDHC) ja Micro Secure Digital Extended Capacity (MicroSDXC). Vanhempi UHS-I määrittää rajapintanopeudeksi jopa 104 MB/s. UHS-tekniikkaa tukevan SDHC- tai SDXC-kortin suorituskyky voi olla jopa 104 MB/s. UHS-II on uuden sukupolven UHS, ja se parantaa rajapintanopeuden jopa 312 MB/s.

5. 256GB – Kortin tallennustila 
Tämä on kortin tallennustila gigatavuina.

6. 667x – Nopeusluokitus
Tämä on kortin maksimilukunopeus. Kukin x edustaa 150 kB/s. 

CFexpress

CFexpress-kortit ovat nopeimpia markkinoilla olevia muistikortteja. Panasonicin, Canonin, Sonyn ja Nikonin ammattilaiskamerat ovat yhteensopivia näiden muistikorttien kanssa. Kortti on pakollinen, jos haluaa hyötyä kameroiden uusimmista ominaisuuksista kuten 8K-resoluutiosta, kamerassa olevasta pakkaamattomasta (RAW) videokuvauksesta ja ultranopeasta sarjakuvaustilasta.

1. Kortin lukunopeus
2. Korttityyppi
3. Kortin tallennustila 

1. 1750MB/s – Kortin lukunopeus
Kortin maksimilukunopeus. Kirjoitusnopeus on 1000 MB/s.

2. CFexpress Type B – Korttityyppi
CFexpressin fyysisiä kokoja on kolme: tyypit A, B ja C, joista A on pienin ja C suurin. Nykyään useimmat CFexpress-kamerat käyttävät B-tyyppiä, mutta jotkut uusimmat mallit ovat alkaneet käyttää C-tyyppiä.

A-tyypissä on yksi PCIe 3.0 -väylä ja 1 GB/s maksiminopeus, B-tyypissä kaksi väylää, mikä kaksinkertaistaa nopeudeksi 2 GB/s, ja C-tyypissä on neljä väylää, jolloin maksimitiedonsiirtonopeus on 4 GB/s.

3. 512GB – Kortin tallennustila 

Huom.: CFexpress-kortti toimii myös joissain kameroissa, jotka käyttävät XQD-korttia. XQD-kortti kehitettiin CompactFlash-kortin seuraajaksi. Tiedonsiirron rajapintana on PCI Express. Sitä käytetään vanhemmissa Nikonin ja Sonyn ammattilaiskameroissa.

Compact Flash

CompactFlash on yksi vanhimmista flash-muisteista, ja se oli aikoinaan ammattilaiskuvaajien ykkösvalinta nopeutensa ja vakaan rakenteensa ansiosta.

1: Kortin lukunopeus
2: Minimikirjoitusnopeus
3: Nopeusluokitus
4: Kortin tallennustila

1. 160MB/s – Kortin lukunopeus
Kortin suurin lukunopeus ilmoitetaan tavallisesti megatavuina sekunnissa (MB/s).

2. 65 – Minimikirjoitusnopeus
Tämä on hitain nopeus, jolla kortti kirjoittaa. Tämä nopeus (MB/s) on tärkeä videokuvaajille, sillä kirjoitusnopeuden äkilliset pudotukset voivat johtaa puuttuviin ruutuihin..

3. UDMA 7 – Nopeusluokitus
(Ultra Direct Memory Access) on tekniikka, jolla on helpompi määrittää kortin tiedonsiirtonopeutta. UDMA:n numero on tavallisesti välillä 0–7. UDMA 7 nopeus on 167 MB/s.

4. 256GB – Kortin tallennustila
Tämä on kortin tallennustila gigatavuina.

CFast

CFast on nopea ja luotettava kortti, jota käytetään useissa ammattilaiskameroissa ja videokameroissa (esim. Arri Alexa Mini ja Canon C700). CFast on melkein saman näköinen kuin CompactFlash, johon se perustuu, mutta se ei mahdu CF:n korttipaikkaan, eikä sitä voida lukea tavallisella CompactFlash-kortinlukijalla.

 

1: Kortin lukunopeus
2: Minimikirjoitusnopeus
3: Nopeusluokitus
4: Kortin tallennustila

1. 525MB/s – Kortin lukunopeus
Kortin suurin lukunopeus ilmoitetaan tavallisesti megatavuina sekunnissa (MB/s).

2. 130 – Minimikirjoitusnopeus
Tämä on hitain nopeus, jolla kortti kirjoittaa. Tämä nopeus (MB/s) on tärkeä videokuvaajille, sillä kirjoitusnopeuden äkilliset pudotukset voivat johtaa puuttuviin ruutuihin.

3. CFast 2.0 – Nopeusluokitus
CFast 1.0 -kortit käyttävät SATA 2.0 liitäntää. 1. sukupolven Pretec CFast Storage Cardin siirtonopeus on jopa 160 MB/s. CFast 2.0 -muistikortit tukevat SATA-3-liitäntää, jolloin jatkuva siirtonopeus on jopa 600 MB/s. CFast 2.0 sopii järjestelmäkameroille ja videokameroille 4K-videoiden kuvausta varten.

4. 512GB – Kortin tallennustila
Tämä on kortin tallennustila gigatavuina.

Valitse alue